Ansök om kreditkort

Hur ansöker jag om kreditkort?

Idag har de allra flesta ett bankkort, och många har även ett kreditkort. Du kan ha kreditkortet som ditt primära kort och betala räkningarna allt eftersom de kommer, eller som en säkerhet i nödsituationer eller om du skulle förlora ditt vanliga bankkort. Det kan vara svårt att välja mellan alla de kort som finns idag. Vilket kort du ska välja beror på vem du är som person, och hur du lever och använder kortet.

 

Enkelt att skaffa kreditkort

Det är oftast mycket enkelt att ansöka om ett kreditkort. De flesta banker och kortutgivare kan erbjuda möjligheten att göra en ansökan på internet, där du sedan får besked direkt om din ansökan är beviljad eller inte. Har du e-legitimation eller bank-id kan processen gå riktigt snabbt, och du behöver inte signera några lånehandlingar för att ditt korta ska skickas ut till dig. Har du inte en e-legitimation eller ett så kallat bank-id, kan du skaffa det direkt genom din bank, oftast genom internetbanken.

När du gjort ansökan på banken eller kortföretagets sida, kommer en kreditprövning att göras. Om du blir godkänd i denna, får du sedan besked direkt att banken kan erbjuda dig det kreditkort du ansökt om. Vilka kreditkrav banken eller kortföretaget har, varierar från bank till bank. Tänk på att samma bank kan erbjuda kort från flera olika kortutgivare, exempelvis Mastercard, VISA eller American Express. Det finns också nischade banker och andra företag som har egna kreditkort, ofta riktade till en särskild målgrupp.

Ansök om ett kreditkort som passar dig

Börja med att hitta det kreditkort som passar dig och motsvarar dina behov och önskemål. Du kan jämföra de olika korten som finns på en av de sidor på nätet där du kan jämföra olika varor, exempelvis Compricer eller Pricerunner. Det ger dig en god överblick över vad som finns att välja på. Var noga med att jämföra alla kortens olika räntor, avgifter och andra villkor. Det kan skilja ganska mycket i effektiv ränta, betalningsvillkor och årsavgifter mellan de kort som finns på marknaden. Använder du ditt kort mer sällan, kanske du ska leta efter ett kort utan årsavgift, för att inte behöva betala för kortet när du inte använder det. När du sedan bestämt dig för det kort som passar dig och dina behov bäst, ansöker du snabbt och enkelt på bankens eller kortföretagets sida på nätet. Oftast får du besked snabbt, allt från några minuter till några timmar.”