Bankkort

Vad är ett bankkort?

Ett bankkort är ett kort som du kan ta ut kontanter i en automat med, och som du även kan betala med i de affärer som accepterar kortbetalning och har en kortterminal. Beloppet du handlat för dras direkt från ditt konto om den betalterminal du drar ditt kort i är uppkopplad mot bankens system. I annat fall dras beloppet senare. Ett vanligt bankkort har i regel ingen kredit kopplat till sig, men det går att ha ett kombinerat bank- och kreditkort. De olika bankerna har olika typer av bankkort med olika avgifter. Oftast tas en årsavgift ut för ett bankkort. Bankkorten kan till exempel vara kopplade till en kortutgivare som Mastercard eller VISA. Med ett bankkort kan du ofta också betala för köp via internet och ta ut pengar eller göra köp utomlands. Ofta tillkommer bankens växlingsavgift när du tar ut pengar i automater utanför Sverige eller gör köp med ditt kort i andra länder.

Det kan vara bra att vara medveten om alla de avgifter som kan tillkomma för ett bankkort, såsom årsavgiften, bankens valutakostnader vid köp utanför Sverige och eventuella uttagsavgifter utomlands.

Fördelen med ett bankkort är att du aldrig kan handla för mer pengar än vad som finns på ditt konto. Du riskerar därför inte att dra på dig onödiga skulder. Detta kan också vara en nackdel, om du har ett ojämnt kassaflöde, som du hellre vill jämna ut. I dessa fall kan det vara bra att ha en kredit kopplat till ditt bankkort. Man kan också ha en kontokredit kopplat till det konto som bankkortet hör ihop med. Du handlar då som vanligt med ditt bankkort och beloppet dras direkt från ditt konto. När kontot ät tomt, dras pengar istället från din kredit. Vilken kreditgräns du har beror på hur mycket du från början ansökt om.

Om du har ett bankkort, kan det ibland vara bra att komplettera med ett kreditkort, om det skulle vara så att du hamnar i en oförutsedd situation, där ditt bankkort inte fungerar av någon anledning, eller om du tappar bort det. Om du skaffar ett kreditkort som komplement till ditt bankkort, kan det vara bra att skaffa ett kreditkort som inte har någon årsavgift. På det sättet behöver du inte betala något för ditt kort när du inte använder det. Tänk på att skaffa ett kreditkort som inte har någon uppläggningsavgift, om du även vill slippa den kostnaden.