Betalkort

Vad är ett betalkort?

Ofta säger man betalkort och kreditkort och menar ungefär samma sak. Egentligen är skillnaden på ett betalkort och ett kreditkort hur du betalar för dina köp. I strikt mening är ett betalkort ett kort där du kan handla för upp till den kreditgräns du har på kortet, och får sedan en faktura varje månad på det belopp du handlat för under månaden. Denna faktura måste du då betala i sin helhet. Ett kreditkort låter dig oftast dela upp betalningen, mot att du betalar ränta på det utnyttjade beloppet. Vanligt är att man har ett betalkort med vad man brukar kalla inbyggd kreditfunktion. Då kan du helt enkelt själv avgöra om du vill betala fakturan eller dela upp den och då betala ränta.

Jämför kreditkort med oss:

[topzly_list id=”kreditkort_stor”]

Ett betalkort är praktiskt om du vill ha ett reservkort till ditt vanliga bankkort, eftersom du då kan använda det om ditt vanliga kort av någon anledning inte kan användas. Kanske har ditt vanliga bankkort gått sönder eller försvunnit. Med ett extra betalkort kan du känna dig trygg med att ändå kunna göra nödvändiga inköp. Du riskerar heller inte att skaffa dig skulder som växer, eftersom fakturan måste betalas direkt när den kommer. Ofta behöver du inte heller betala ränta på köp med ett betalkort, något som kan vara förmånligare för dig än ett kreditkort där du ofta, men inte alltid, betalar ränta på det utnyttjade beloppet.

Ett betalkort kan du annars använda på i princip samma sätt som ett vanligt bankkort. Du kan betala i butiker med kortterminal och ta ut kontanter i automater runtom i Sverige och utomlands. Du kan också köpa saker över internet. Ofta kan du precis som med ett kreditkort eller ett bankkort även göra köp i butiker utomlands. Precis som med ett vanligt bankkort kan det då tillkomma växlingsavgifter och andra avgifter från banken. Var noga med att du vet vilka avgifter som kan komma ifråga innan du använder ditt kort utomlands.

De flesta av de större bankerna har både bankkort och betalkort, och ibland en kombination vad de båda. Du kan då välja om du vill handla direkt mot ditt konto i banken eller om du vill utnyttja betalfunktionen och bli fakturerad senare. Det kan vara ett bra sätt att alltid ha någon typ av reserv, om du skulle behöva. Hur hög kreditgräns du vill ha beror förstås på både hur hög gräns du ansöker om och hur hög gräns banken beviljar.