Kreditkort ränta

Hur fungerar ränta på kreditkort?

Hur räntan fungerar för de olika kreditkorten beror på hur du betalar din räkning. Ofta är en viss period efter köpet räntefritt. Du får sedan en faktura på hela det belopp du utnyttjat. Om du betalar hela denna faktura utgår vanligen ingen ränta på det du handlat. Oftast får du bara betala ränta på det belopp som är obetalt, om banken eller kortföretaget har sådana villkor att du inte behöver betala hela fakturan på en gång utan du istället kan dela upp din betalning. Räntan kan skilja sig en del åt mellan de olika korten, men den är vanligen högre än för ett banklån och kan ibland sättas individuellt beroende på dina ekonomiska förutsättningar. Räntan är också oftast rörlig. Många kreditkort har också en årsavgift, så om du ska räkna ut den effektiva räntan på ditt kort, så behöver du räkan med även denna, precis som alla andra avgifter som kan tillkomma. Det kan röra sig om exempelvis aviavgifter och avgifter för att få betala med pappersfaktura eller autogiro.

Jämför kreditkort med oss:

[topzly_list id=”kreditkort_stor”]

Om du har en individuellt satt ränta avgörs den ränta du får genom att en kreditprövning först görs och att banken därefter bedömer hur kreditvärdig du är. Ofta har dock kortföretagen en och samma ränta för sitt eller sina kreditkort.

Det kan vara bra att jämföra räntan och betalningsvillkoren för de olika korten och väga det mot hur du tänker använda kortet. Har du tänkt betala din faktura i sin helhet varje månad, kanske det inte spelar så stor roll om det är lite högre ränta. Du kanske i så fall tjänar mer på att skaffa ett kort utan årsavgift eller som har ett förmånligt bonussystem eller andra förmåner som exempelvis försäkringar och rabatter på saker som du ofta handlar med kortet. Många kort erbjuder försäkringar på det du köper, som till exempel vitvaror eller allriskförsäkringar. En del kort ha också reseförsäkringar, något som kan vara bra att ha om du reser ofta.

En annan kostnad det kan vara bra att kontrollera är avgifter för uttag och köp utomlands. För dig som reser mycket, kan ett kort med låga eller inga avgifter för köp utanför Sverige vara mycket värt. Kontrollera också om det tillkommer några avgifter för till exempel kontantuttag i uttagsautomat inom Sverige.

Det finns kort för alla livsstilar, och du kan förmodligen hitta ett kort som passar dina vanor och dina behov.